چرا به هنگام خوردن فلفل و طعم تندی دهان می سوزد؟
چرا به هنگام خوردن فلفل و طعم تندی دهان می سوزد؟
فلفل که می خورید دهان شروع به سوزش می کند. این امر کاملا بدیهی است اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید چرا وقتی فلفل می خورید حس می کنید آتش در دهان شما ریخته شده است؟ چرا فلفل سبب می شود اشک در چشمان شما جمع شود؟طعم تندی چیست؟ تندترین ادویه چقدر تند است؟ این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر به محض خوردن فلفل و یا هر طعم تندی دیگر به ذهن می آیند.
طعم تندی یکی از طعم های مورد پسند بسیاری از افراد است و چشیدن این طعم حس خوشایندی را در آنها به وجود می آورد. بر عکس این دسته، بسیاری از افراد از طعم تندی بیزارند و به دنبال راهکارهایی برای رفع تندی غذا هستند.
سیستم بدن انسان سیستم بسیار پیچیده ای است. در سرتاسر بدن انسان نورونهای عصبی وجود دارند که وظیفه آنها انتقال اطلاعات مورد نیاز به مغز است. مغز با دریافت این اطلاعات آنها را تفسیر می کند و احساسهای مرتبط را به وجود می آورد.
تشخیص انواع طعم ها در واقع شگفت انگیز بودن بدن انسان را نشان می دهد. طعم تندی طعمی منحصر به فرد است که سبب بروز احساسات ویژه ای در انسان می شود، حس آتش گرفتن! به همین دلیل در این مقاله تصمیم داریم به ماهیت طعم تندی بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که چرا فلفل تند است؟!!
طعم تندی چیست؟
بهتر است بدانید مزه و یا طعم هر چیزی از طریق حس چشایی شناسایی می شود. زبان پوشیده از پرزهای بسیار ریزی است که پرزهای چشایی نامیده می شوند. این پرزها دارای نورونهای ارتباطی با مغز هستند و طعم هر غذا را برای شناسایی به مغز انتقال می دهند. به طور کلی چهار طعم وجود دارد:
- طعم شوری
- طعم شیرینی
- طعم تلخی
- طعم ترشی
طعم تندی در واقع جز طعم های غذا مانند شرینی، ترشی، شوری و یا تلخی نیست. وقتی غذای تند می خورید اتفاق دیگری در دهان شما رخ می دهد. درواقع، ترکیبهای فلفلی موجود در غذاهایی با طعم تندی نورون های ویژه ای را تحریک می کنند که پولی مودا نوسیسپتور نامیده می شوند.
این نورونها در سرتاسر بدن به ویژه در دهان و بینی وجود دارند و با گرمای شدید فعال می شوند. بنابراین هنگامی که فلفل می خورید دهان شما حس می کند که دارد می سوزد، زیرا مغز شما در واقع همین حس را دریافت می کند.
عکس این موضوع زمانی رخ می دهد که غذایی بخورید که حاوی منتول است. منتول که ترکیبی سرد و نعنایی است، گیرنده های سرما را فعال می کند و احساس سرما می کنید.
در واقع هنگام خوردن طعم تندی حس لامسه انسان تحریک می شود نه حس چشایی! به همین دلیل است که دانشمندان طعم تندی را جز طعم های غذا نمی دانند!